Cookies? Koekie-monster heeft ze niet opgegeten en dus gebruiken wij cookies op onze site voor bezoekers statistieken.

WELKOM BIJ DE FAMILIE VAN PINXTEREN

Altijd Gewoon - Gezellig en Huiselijk

Vertaling

nlsqbgcazh-TWcsenfrdeelplrotr

Zoek

Een week inVilla Pardoes logo

Half april 2019 werd Inge op school aangesproken met de vraag of we het leuk zouden vinden om als gezin, in december, een week te komen logeren in Villa Pardoes. Na ongeloof, kwam het besef. En na het besef kwamen de emoties en de twijfel, of zij, de kinderen wel vrij konden krijgen en of dat ze het wel goed had gehoord en begrepen. Maar niets was minder waar. Het was haar echt gevraagd en over haar werk, of school van de kinderen, hoefde ze zich geen zorgen te maken. Dit zou allemaal met hulp van de ambassadeurs geregeld worden. Echter mochten de kinderen nog van niks weten.

 

Thuis gekomen, vertelde ze het aan Jurgen en ook deze belande in een soortgelijke rollercoaster van emoties en ongeloof. Het besef is bij hem wat later gekomen, omdat hij het niet wilde geloven. Het leek voor hem net, of dat je een "grote loterij had gewonnen", maar dit nog niet echt besefte, wat nu gezegd was. Zeker omdat wij vonden dat wij niet echt tot de doelgroep behoorden, waarvoor Villa Pardoes is opgericht. Toch bleek dit, tijdens die speciale week wat genuanceerder te liggen, omdat het geen normale doelgroepen week was, maar een week voor " echte helden".

Je zou daarom de slogan

Je gunt elk gezin met een ziek kind een week in Villa Pardoes

voor deze ene week kunnen aanpassen in 

Je gunt elk kind met een zieke ouder ook een week in Villa Pardoes zonder mantelzorg taken

De "echte helden" in dit verhaal, mochten nog van niks te weten komen. Daar kwamen de ambassadeurs, op een later moment speciaal voor langs.

De Villa van Villa Pardoes.

VillaPardoes
Villa Pardoes is een vakantieverblijf speciaal voor ernstig zieke kinderen en hun familie. Villa Pardoes is een initiatief van Stichting Natuurpark de Efteling, welke in 1999, 8,5 miljoen gulden doneerde om de bouw mogelijk te maken. De villa kwam op een eigen terrein, dicht tegen attractiepark De Efteling. Het gebouw was rond en in de vorm van een slak. Aan weerszijde van de ingangen bevinden zich twee voelsprieten met lichtgevende blauwe ballen. In de villa loopt een centrale hal in een slakkenhuisvorm door het gebouw, waaraan de 8 verschillende gastenverblijven liggen met elke hun eigen thema. In oktober 2000 opende de Villa haar deuren en was er plaats voor 8 gezinnen per week.

In 2014 werden de plannen bekend gemaakt, om de villa uit te breiden met nog eens 6 appartementen. Om de aansluiting met het bestaande gebouw te realiseren, moesten er 2 appartementen wijken. De daadwerkelijke bouw starten in 2015 en werd later dat jaar voltooid. Deze uitbreiding werd voor een belangrijk deel mogelijk gemaakt door een gift van de VriendenLoterij.

De huidige capaciteit van de villa is tot op heden 12 gezinnen per week. Tevens kreeg de villa een nieuwe huiskamer, knutselruimte, chillruimte voor pubers en een snoezelruimte. Ook het bovenaanzicht van de villa veranderde door de uitbreiding in een bloem en slak.

Organisatie Villa Pardoes.

Villa van binnenDe villa word beheerd door de Stichting Exploitatie Villa Pardoes. Deze is voor zijn inkomsten volledig afhankelijk van fonsenwerving, acties, donateurs en
bedrijfssponsering. De stichting heeft een ANBI-erkenning en CBF-keur voor goede doelen.

Gelukkig worden zij ondersteund door bekende nederlanders, diverse locale en nationale bedrijven dmv bijvoorbeeld "goederen giften" en heel veel vrijwilligers. Ondanks dat de banden met De Efteling en met de Stichting Natuurpark de Efteling innig zijn, en er door deze organisaties veel word gesponsord in geld, de "Pardoes" naam- beeldrechten en entree tot De Efteling, is Stichting
Exploitatie Villa Pardoes geheel zelfstandig en onafhankelijk. In de toekomst hoopt de stichting zijn "eigen vermogen" dusdanig te kunnen laten groeien, dat zij minder afhankelijk zijn van fondswerving. Echter zover is het nog niet en kunnen zij uw steun hard gebruiken.

Maar nu terug naar onze week

Zoals eerder aangegeven, wisten wij als ouders het al een tijdje, en was het wachten op het bezoek van de ambassadeurs (vrijwilligers) van Villa Pardoes. In augustus aan het einde van de zomervakantie was het dan zover. Nadat de ambassadeurs binnen waren, werden Tibbe en Björre door hun geroepen en kregen ze eerst een cadeautje die ze mochten uitpakken. Dit was het boek "Pardoes en het Twinkelende Twinkelende Wondergeluid". Daarna werd hun verteld dat zij werden uitgenodigd om naar Villa Pardoes te komen. Het zou immers hun week worden. Een week dat zij weer "kind" mochten zijn ipv jonge mantelzorger van een "aangedane/zieke" ouder(s). Natuurlijk mochten de ouders mee, maar het is en was een week voor de kinderen.

Beide jongens begonnen te glunderen en hoefde niet lang na te denken over het antwoord. Alleen de vakantie liet nog wel even op zich wachten. Immers was er 1 week per jaar voor deze speciale groep gereserveerd en moesten er ook diverse verloven worden aangevraagd ivm de leerplichtwet en bij werkgevers. 

En dan is het zover

 

Sinterklaas had goed en wel het land verlaten, of Familie van Pinxteren was gepakt en gezakt om af te reizen naar Kaatsheuvel, bestemming Villa Pardoes. Nog even de hond regelen en dan door. Om 16:00 uur werden we verwacht en we waren ook keurig op tijd. Aangzeeschat huisjeekomen in de villa stonden de 2 ambassadeurs, die ook thuis waren geweest, ons op te wachten voor een gezinsfoto op polaroid. Ik wist niet, dat dit soort camera's nog bestonden, maar dat je verwelkomt word door de zelfde personen, als die thuis zijn geweest was zeer prettig en brak ook meteen op opgebouwde `"spanning" bij de kinderen.

Na de foto, werden we door een andere vrijwilliger rondgeleid door de villa en kregen we uitleg over wat er te doen was, waar, wanneer en wat de (huis)regels waren mbt het bubbelbad, chill ruimte, speelruimte etc. Ons eindpunt van de rondleiding, was natuurlijk ons verblijf met het thema "Zeeschat". Ook daar werden nog wat zaken uitgelegd en wat er allemaal aanwezig was. Tevens lag daar ook het weekrooster op tafel, en een dik boek met allerlei activiteiten in de omgeving van Villa Pardoes, waar men aan kon meedoen. (als men dacht tijd genoeg "over" te hebben )

Na de slaapkamers verdeeld te hebben en de koffers uitgepakt waren, mochten we allemaal naar de picknick plaats (gezamenlijke ruimte in het midden van de villa) komen voor kennismaking met andere gezinnen. Onder genot van een drankje, wat veilige huishoudelijke mededelingen, werden wij daarna getrakteerd op een lopend buffet, welke wederom was gesponsord door een lokaal bedrijf. Tja de eerste dag van deze bijzondere vakantie zat er op.

WeekkrantDe dagen daarna.

 

De dagen daarna, zag je dat de kinderen en gezinnen steeds meer naar elkaar toe groeide. Was het dag 1 nog heel afstandelijk met de deur van het huisje op slot, zag je op dag 3 al dat de deur open bleef, en dat er veel met elkaar gesproken en gelachen werd. En de kinderen........die speelde er op los. Het was de laatste dagen, bij ons het volgende ochtend ritueel: Wakker worden - Dag papa en mama (in zijn pyjama) - Ontbijt en aankleden en weer - Dag Papa en Mama enz. Alle minuten dat Tibbe in de villa was, was hij aan het spelen met zijn nieuwe vriendjes en vriendinnetjes, zonder zich een moment zorgen te maken, of hoe het verder ging in het huisje. En dat was nu net het doel van deze bijzondere week. Die is in ons optiek dan ook erg geslaagd en gelukt.

 

En we hadden dan wel een groot dik (externe) "activiteiten" boek in ons huisje liggen, waarmee je naar de film kon in de plaatselijke bioscoop, naar de Beekse Bergen, een plaatselijk restaurant of zwembad enzovoort,  maar je had dat helemaal niet nodig, want er werd al zoveel in de villa gedaan.

Kinderen konden schminken en knutselen, gezinnen konden bubbelen in een lekker warm bubbelbad, we krijgen nog pannenkoeken, oliebollen, high time en werden uitgenodigd voor de voorstelling Caro in het Efteling theater. Het was een druk activiteiten programma, maar het was ook met de slogan;

"Alles mag, maar niks moet."

Natuurlijk kon het hele gezin ook zo vaak naar de Efteling als, men dat wilde. Tevens werd er met de kinderen in de Poef (een apart bijgebouw van Villa Pardoes) een lied opgenomen, waarvan de kinderen de tekst mochten verzinnen. Alles werd ondersteund en muzikaal begeleid door de liedjesfabriek

De laatste avond en afscheidsdag.

De kinderen en wij kunnen wel blijven vertellen over deze week, en wat we allemaal hebben gedaan en nog konden doen. Maar zoals mijn ouders altijd zeiden, aan het einde van een leuke vakantie; "Het is een tijd van komen en een tijd van gaan. De tijd van gaan is nu gekomen" gelde nu ook voor onze kinderen en voor deze bijzondere week. De laatste avond zijn we allemaal nog bij elkaar gekomen in De Poef. Je weet nog wel, dat bijgebouwtje waar de kinderen het liedje hebben gemaakt. Deze avond werden de ouders getrakteerd, onder genot van een drankje, op een dansvoordracht van enkele kinderen. Tevens werd het liedje met bijbehorende clip, welke door de kinderen was gemaakt, getoond. Na dit alles namen de 2 ambassadeurs het woord en bedankte alle kinderen. In hun ogen waren zij immers de helden en werden ook als zodanig geëerd met een medialie. Na deze plechtige ceremonie bracht een plaatselijke koor, nog diverse liederen te gehoren, en was het nog best lang, heel gezellig.

 

De volgende ochtend was het druk in de Villa. Er werd druk gepakt en opgeruimd. Immers werd ons verzocht om op tijd het huisje te verlaten en samen te komen op de centrale picknick plaats in de villa, zodat het huisje in orde gemaakt kon worden voor de volgende gasten. Tijdens deze laatste bijeenkomst, kreeg elk huisje een kaartje, waar je een wens op mochten schrijven, om deze vervolgens in de wensboom te hangen, welke zich bij de ingang bevond. Ook zou er nog een bestand worden gestuurd, waarin alle foto’s van deze week stonden en het lied wat de kinderen met de liedjesfabriek hadden opgenomen. Daarna werden er nog groepsfoto's gemaakt, kreeg men een tasje die onderweg pas mocht worden open gemaakt en was het zover om afscheid te nemen van elkaar. 

En toen zag je pas echt hoe een groep van onbekende / bijna onbekende, een hechte groep kan worden, en dat men moeite heeft met afscheid nemen. Er werd gelachen, maar ook gesnotterd. Kinderen wilden eigenlijk nog niet weg en nog meer van dit soort emoties riep het afscheid op.

Helaas hoort dit erbij, er was nog wel een leuk ding: De ambassadeurs en wat extra vrijwilligers zwaaide ons uit terwijl wij het terrein van Villa Pardoes afreden met een grote glimlach, voldaan gevoel, en de claxon van de auto ingedrukt houden. (als deze het doet natuurlijk). We waren weer onderweg naar huis, maar met de gedachten nog volop bij Villa..............Groepsfoto Villa Pardoes dec2019

 

Terugkijkend naar deze week.

Als ik nu terug kijkt, en ik zou met 1 woord mijn visie moet beschrijven van deze speciale week, welke wij hebben mogen meemaken, is dit; Fantastisch. Deze week kenmerkt zich in genieten als individu en genieten als gezin, niks moet maar alles mag, totaal weg uit de dagelijkse gang van zaken en een groot "feest" voor kinderen en ouders.

De huisjes en de villa zijn van alle gemakken voorzien en het Villa Pardoes concept, word gedragen door vele vrijwiligers, waar ook de 2 ambassadeurs onder vallen. Als je na deze week, zou durven te zeggen dat men zich heeft verveeld en/of niet leuk was, dan kan ik wel stellen dat de mensen die dat zeggen iets totaal verkeerds hebben gedaan die week. Ook alle ondersteunende bedrijven (zowel lokaal als regionaal en landelijk), zorgen er samen voor, dat het de gezinnen aan niks hoeft te ontbreken. Met zijn allen, "dragen" zij een fantastisch concept en brengen zij vreugde en rust bij gezinnen, welke zich vaak in een moeilijke medische situatie bevinden.

 

Het is dan op zijn plaats, om Villa Pardoes, sponsoren, alle vrijwilligers en de 2 ambassadeurs te bedanken voor deze bijzondere week. Wij als familie zullen nog vaak aan deze week teug denken en hopen dat deze vakanties ook voor anderen nog lang en vaak georganiseerd worden.

 

Sponsoring

Helaas hangt er ook aan dit concept een prijskaartje van € 2500,- per gezin, per week. Deze kosten worden volledig betaald uit sponsering door bedrijven, organisaties, sponsorwerving activiteiten en particuliere donateurs. De villa is 50 weken per jaar open en ontvangt dus 600 gezinnen per jaar (12 gezinnen per week). Jaarlijks komt dat neer op een begroting van € 1.6 miljoen. Zonder deze financiële steun zou het Villa Pardoes concept niet mogelijk zijn. Villa Pardoes ontvangt geen subsidies of (zorg)verzekerings gelden. Villa Pardoes is een CBF Erkend Goed Doel. Daarmee is gewaarborgd dat donateurs gelden op de juiste manier worden uitgegeven en op de juiste plek komen. 

 

Wilt u, naar aanleiding van dit verhaal ook Villa Pardoes steunen? Klik dan op onderstaande pagina. Vanuit daar komt u rechtstreeks uit op de website van Villa Pardoes "Help mee". Vervolgens kunt u een keuze maken uit de opties Sponsoren / Donateurs / Vrijwilligers. Namens ons en Villa Pardoes willen wij u alvast bedanken voor uw interesse en eventuele donatie. Want alleen zo .....................

gun je elk gezin met een ziek kind een week in Villa Pardoes

 

Help Mee en word donateur - vrijwilliger 

Rest me tot nu te zeggen; tot de volgende ronde.

Wil je niks missen van dit artikel of ons gehele blog dan kunt u zich hieronder abonneren op onze nieuwsfeed. Vele anderen gingen u al voor.

  

Nog meer blog items lezen?

Hier vind u onze blog inhoudsopgave.

Of

Abonneer u nu op onze blogfeed

Rss feedRSS 2.0     Rss feedAtom 1.0

 

 

 

Uw Datum en Tijd

Volg ons via

images twitter     Facebook      YouTube icon 

 

 Instagram    YouTube icon        YouTube icon

                   Drone           Asso

                                 Weggedrag

 

Abonneer via RSS