Cookies? Koekie-monster heeft ze niet opgegeten en dus gebruiken wij cookies op onze site voor bezoekers statistieken.

WELKOM BIJ DE FAMILIE VAN PINXTEREN

Altijd Gewoon - Gezellig en Huiselijk

Vertaling

nlsqbgcazh-TWcsenfrdeelplrotr

Zoek

Vakantie, wat is het, en is vakantie wel echt vakantie

Als ik dit woord opzoek in de Dikke van Dalen krijg ik het volgende voorgeschoteld: 

  • Een periode waar geen lessen worden gegeven.
  • Jaarlijks toegekende vrije tijd voor werkende.

Dus volgens de uitleg uit de Dikke van Dalen hebben de kinderen dus iedere zaterdag envakantie zondag vakantie. Immers word er dan ook geen les gegeven en hebben de meeste ouders vrije tijd. Echter zit er wel een verschil in tussen vakantie en een normale zaterdag en zondag. Er is in normale weekenden namelijk structuur die bestaat uit: op tijd opstaan, sporten, allerlei al dan niet geplande activiteiten, en je vaste tv programma’s bekijken.

Maar vakantie betekent vaak dat de ouders ook vrij nemen om bij hun kinderen te zijn. Kinderen en ouders komen dan uit bed als ze uitgeslapen zijn, kunnen alleen tv kijken, ipad-ten, spelletjes spelen op de Wii(u) en af en toe de hond uit laten. Echter dan moet wel de telefoon mee, om Pokemon Go onderweg te spelen. Structuur tijdens de vakantie is vaak ver te zoeken.

En dan de vakantie zelf, en met name de grote "zomer” vakantie. We hebben dan wel vakantiespreiding, maar iedereen wil maar al te graag tijdens de bouwvak, vakantie hebben. Het is net die periode dat bedrijven, muv de wegwerkers, nauwelijks bereikbaar zijn, productie op halve krachten draaien en bijna geheel Nederland in zijn “vakantie slaap” valt. En dat is net die slaap waarvan Johan Remkes in 2013 vond dat het niet meer van deze tijd was. Inmiddels zijn we 3 jaar verder en is er nog niks veranderd.

fileTijdens de bouwvak moeten we met zijn allen op die welverdiende vakantie en sluiten we maar al te graag aan in de file om vervolgens van file naar file te rijden. De slimmeriken die dit denken te ontwijken en gaan vliegen komen ook altijd bedrogen uit. Zij mogen de wachtrij op Schiphol trotseren voor de incheck balie, om er vervolgens achter te komen dat de vlucht ook nog eens een aantal uur vertraging heeft.

Het resultaat is dan ook altijd hetzelfde. Van zeurende en vervelende kinderen op de achterbank of in de vertrekhal, tot de vraagstelling of eerder of later vertrekken niet beter zou zijn geweest. En dan te bedenken hoe er wordt geklaagd en gezucht als we moeten aansluiten in een lange wachtrij bij een attractie van een attractiepark.

En dan zijn we eindelijk op onze vakantiebestemming.

Eenmaal op de vakantiebestemming aangekomen, zijn de reis perikelen van het gezin over het algemeen snel vergeten en genieten we met volle overgave van de welverdiende vakantie.

Maar toch maakt men zich vaak ook weer druk over de terugreis. Immers gaat heel Nederland tegelijk heen en dus betekent dit ook tegelijk terug waarbij de reisgeschiedenis zich heel vaak herhaald.

Bij thuiskomst hebben we het dan ook vaak alleen over de vakantie en word de reis visa versa snel vergeten of tussen “neus en lippen” even aangestipt.

En de thuisblijvers?

Ik hoor het u denken. Maar ook deze groep komt tijdens deze grote vakantieperiode er niet ongeschonden af. Terwijl half Nederland weg of onderweg is, liggen bedrijven plat en draaien processen trager. Iets regelen of ondernemen op bouw- en klus niveau is bijna niet te realiseren. Daarbij klagen de thuisblijvers vaak over het oer Hollandse weer van warmte of regen en de vraag die men zich vervolgens vaak stelt; “waren we toch maar naar ……… gegaan”. En als ze vervolgens leuke dingen ondernemen met of zonder de kinderen, komen zij steunend en kreunend tot de ontdekking dat ze niet de enigste thuisblijvers zijn en lang moeten wachten voor vaak anderhalve minuut attractiebeleving in een attractiepark. Ja dat is de zomer vakantie.

Kan het anders?

Ik denk persoonlijk dat het theoretische wel anders kan, maar praktisch en economische niet wenselijk is. Het zou dan betekenen dat de bouwvakkers dusdanig gespreid moeten gaan zodat er geen bouwvak meer bestaat, scholen flexibel, het hele jaar, moetenvakantie agenda lesgeven wat extra loonkosten betekend.

Daarbij zullen de prijzen van de reisorganisaties sterk dalen, wat goed zou zijn voor de portemonnee van de consument, maar minder voor de reisbranche. Je hebt namelijk geen piek aanvraag meer in vakantie boekingen.

Nee, laat het maar hoe het ieder jaar gaat. We zijn het immers al sinds mensenheugenis gewend, dat we tijdens de (zomer)vakantie de hoofdprijs voor de accommodatie moeten betalen, het weer van zon-regen-warmte altijd een verrassing is en langer onderweg zijn naar onze vakantiebestemming.

Dat we vaak weer “moe” op het werk verschijnen door onze "welverdiende" vakantie nemen we jaar in jaar uit op de koop toe.

Eigenlijk zijn we bijzondere mensen, als je er zo over na zit te denken.....Tot de volgende ronde.

  

Nog meer blog items lezen?

Hier vind u onze blog inhoudsopgave.

Of

  

Abboneer u nu op onze blogfeed

Rss feedRSS 2.0     Rss feedAtom 1.0

 

 

Uw Datum en Tijd

Volg ons via

images twitter     Facebook      YouTube icon 

 

 Instagram    YouTube icon        YouTube icon

                   Drone           Asso

                                 Weggedrag

 

Abonneer via RSS