Cookies? Koekie-monster heeft ze niet opgegeten en dus gebruiken wij cookies op onze site voor bezoekers statistieken.

WELKOM BIJ DE FAMILIE VAN PINXTEREN

Altijd Gewoon - Gezellig en Huiselijk

Vertaling

nlsqbgcazh-TWcsenfrdeelplrotr

Zoek

7 dagen renoveren worden er iets meer. Bha!

Het was een lekkere dag in April en ik hoorde de brievenbus klepperen. Vaak een teken dat de postbode weer zijn werkzaamheden richting ons heeft verricht.

Tussen de post zat ook een brief van de verhuurder, welke ons aankondigde dat er een renovatie van onze woning op het programma stond. Dit zou dan gaan over de renovatie van de toilet, badkamer en keuken. Echter over de aanpassingen in het kader van de WMO werd niets verteld. Dus dat werd bellen naar de verhuurder. Helaas kwamen we niet verder en moesten we wachten op, het in de brief, aangekondigde huisbezoek van het renovatiebedrijf.

 

2 weken na de eerste brief, was het dan zover. We hadden het gesprek met het bedrijf welke de renovatie zou gaan uitvoeren. Voor het gemak en vervolg in het verhaal geven we het renovatiebedrijf de naam XY mee. De renovatie zou 7 dagen in beslag gaan nemen, met bijbehorende overlast.

In dit gesprek bleven onze belangrijkste vragen onbeantwoord en bedrijf XY zou dit met de verhuurder gaan bespreken om daar vervolgens later nog op terug te komen. Ook bleek toen dat de renovatiewerkzaamheden, in ons geval, de badkamer en toilet zou betreffen. De keuken was niet oud genoeg, ondanks dat de tegels in/achter de keuken wel hun beste tijd hadden gehad. Zeker met de wetenschap dat de tegels 6 jaar geleden niet mochten worden vervangen, toen de keuken werd vervangen. De tegels zouden gedaan worden tijdens een volgende renovatieronde. Dus niet! Bleek nu.

 

Op 12 mei kregen we bericht van bedrijf XY. Zij hadden overleg gehad met de verhuurder en kwamen tot de volgende conclusie:

  • De WMO gerelateerde onderdelen zouden worden verwijderd en herplaatst, echter op risico van ons.
  • De (extra) kamer die via de zolder liep zou worden losgekoppeld en moesten we weer zelf koppelen met stroom in de badkamer. (Wat (nog) niet bekend was, maar later wel, was het feit dat het aansluitpunt ook nog eens 1 meter lager zou komen, en ik dus nieuwe kabels moest laten trekken om die meter verschil te kunnen oplossen.)
  • De tegels in de keuken mochten niet gerenoveerd worden.

Wij konden ons niet vinden in deze conclusie en zijn toen maar weer eens voor de verandering in de spreekwoordelijke pen geklommen, richting de verhuurder. Zeker met betrekking tot de WMO gerelateerde zaken. Als wij namelijk zouden willen verhuizen moeten deze WMO gerelateerde zaken laten zitten en mag ik ze niet meenemen. Daarbij zijn deze zaken destijds door de verhuurder uitgezocht, betaald en geplaatst. De kosten zijn ook aan de verhuurder betaald. in ons optiek is de verhuurder dus eigenaar. Hij heeft immers de spullen gekocht.

Aan bedrijf XY hadden we tevens aangegeven dat er pas met de renovatie kon worden begonnen, als alle zaken mbt. de vragen en verantwoordelijkheden helder waren.

 

Gelukkig liet een reactie van de verhuurder, en dus ook de uiteindelijke compromissen niet lang op zich wachten en kon er begonnen worden met de renovatie van de badkamer en toilet en hadden we de volgende oplossingen.

  • De zolder werd gewoon netjes via een blinde doos gekoppeld in de badkamer.
  • De kosten van de WMO gerelateerde onderdelen zouden voor de verhuurder zijn, indien er iets kapot zou gaan.
  • Voor de keuken hadden we de keuze, om heel de keuken opnieuw te renoveren, of zo laten. De aanpassingen in de keuken zouden dan bij een nieuwe keuken weer voor onze rekening komen. We kozen dus om de keukenrenovatie achterwege te laten.

Achteraf denk ik ook dat de keuken buiten de renovatie te houden een verstandige keuze was. Nu waren het dus maar 2 vertrekken en kon er dus begonnen worden.

Nou ja begonnen………….. Jawel begonnen is er wel, maar de dagen daarna …………………komt alles op slakmodes te staan. We nemen u mee in de uitvoering van de (7 dagen) planning

 

Dag 0: We hebben alles boven afgedekt met plastic om stof zo min mogelijk in de slaapkamers te krijgen. De vloerbedekking was met kartonnen platen beschermd en de traplift en trapliftrail helemaal ingepakt om deze ook goed te bescherming tegen bouwpuin, tegellijm of ander onheil van buitenaf. Ottolift zou de dag na de renovatie (7 dagen) komen om de lift te ontdoen van mogelijk bouwstof etc.

 

Dag 1: (dinsdag) : Bedrijf XY belt aan. Ze waren blij met de door ons aangebrachte bescherming, maar wilde dit nog extra Breekwerkbeschermen, inclusief looproute door het huis. Dus dat hebben ze netjes gedaan. Vervolgens kwam de loodgieter om alles los te maken en hetzelfde gelde voor het elektra.

Gelukkig kregen we de mogelijkheid geboden, om het toilet beneden in tact te houden totdat de badkamer klaar zou zijn, zodat we altijd naar een hygiënische omgeving en toilet te kunnen, ipv een Dixi. Daardoor zou de renovatie wel 2 dagen langer gaan duren dan gezegd. Maar goed dit was een keuze die wij acceptabel vonden.

“Joop de sloper” kon aan de gang om de vloer tegelvrij te maken met zijn Kango en sleuven te maken, voor nieuwe leidingen. Wat een gebonk zeg en wat een stofzooi. Na een goede halve dag, was het gebeurd en werd de rest van de dag besteed aan opruimen van het puin naar beneden en de nieuwe tegels en toebehorende nar boven te brengen door “Joop de sloper”. Man,man wat heeft die kerel een zwaar beroep. Mijn respect daarvoor! Dag 1 zat er op. Morgen weer een dag.

 

Dag 2: Bedrijf XY geeft aan dat de elektricien rond 11 uur werd verwacht. En dat was ook. Na zijn werkzaamheden van dozen en pijpen in de muur plaatsen, de stroom van de zolder herstellen en de aarde mat neerleggen en aansluiten, zaten zijn werkzaamheden er ook op en hadden wij lekker een woensdagmiddag vrijaf.

 

LeidingenDag 3: Die was kort, heel kort. Het kwam er feitelijk op het volgende neer:

Wachten

Wachten

Wachten

15:50 loodgieter voor een putje plaatsen met een werktijd van 10 minuten.

Einde werkdag---------> ergernis.

 

Dag 4: Ook hier was het veel wachten met weinig activiteiten van bedrijf XY. Halverwege de dag was er iemand gekomen die de gemaakte sleuven kwam dicht maken en de tegels ging voorstrijken. Dit als voorbereiding op de tegelzetters. Hij was in 2 uur klaar met zijn werkzaamheden. Helaas kregen we deze dag ook te horen dat de werkzaamheden niet op schema lagen en dat ze 2 dagen langer nodig zouden hebben, om alles te realiseren. Ottolift, zou dus moeten worden verplaatst van woensdag naar de vrijdag. Donderdag, 1,5 week na de start, zou de badkamer, eindelijk, klaar zijn en zou begonnen worden met de toilet beneden.

 

Dag 5 en 6: Het was (stof + poets) weekend.

 

Dag 7: De tegelzetters zijn er en de wanden worden betegeld. Ipv de voorgenomen ochtend, werd dit ook al middag en bleek Wand“vader tijd” de spelbreker te zijn in deze wedstrijd. Daardoor kam het werk niet af en werd er op dag 8 nog even lekker een halve dag verder betegeld.

 

Dag 9: Terwijl alles klaar had moeten zijn, komt nu de tegelzetter voor de vloer. Een boom van een kerel die ook niet het lichtste karweitje heeft van de renovatie. Gelukkig had hij een hulpje die het cement van beneden naar boven bracht, maar toch. Ik geef het je te doen, dag in dag uit.

 

Dag 10: Vandaag moet het gebeuren. De badkamer zou af komen en met het toilet zou een begin worden gemaakt. Maar wat schepte mijn verbazing? Om 8 uur was er nog niemand en er moest nog zo veel gebeuren. Sanitair monteren, kitten, witten plafond en het elektra. Om 10 uur ging de bel en daar stond de schilder. En deze wist niets van de oplevering, maar ging het wel navragen. Uiteindelijk bleek dat de oplevering vandaag niet zou lukken en misschien vrijdag of na het weekend zou gaan plaats vinden.

Ik was boos, heel boos, en heel erg verontwaardigd en ging met deze gang van zeken zeker niet akkoord. Ze regelde het maar dat het vandaag werd opgeleverd, zodat Ottolift vrijdag gewoon kon komen. Immers waren we ook al 2 dagen over de duur heen en dat Vloermet de wetenschap dat het toilet ook nog moest gaan gebeuren.

Na intern en extern overleg, stond in een mum van tijd alle werknemers in de badkamer. Zo werd er gewit, werd het sanitair aangesloten en was de elektricien er om de elektra te regelen. Om 6 uur sloot de kitter zijn werkzaamheden af en was de badkamer klaar! Het kon dus wel, terwijl er eerst werd gezegd dat het niet kon.

Spullen opruimen, huis ontdoen van beschermingsmateriaal en we kregen weer een beetje normaal leefgenot.

 

Dag 11: Ottolift komt voor de traplift en we zijn langzaam bezig om de badkamer te transformeren tot ons badkamertje. Zo komt er nog een andere wastafel en douchecabine.

 

Dag 12: We zijn met hulp van vrienden bezig om de badkamerkasten in elkaar te zetten en af te hangen en we krijgen een regendouche waarmee Tibbe wel raad weet.

Regen tibbe 

Dag 13 - 14 - 15: rustdag

 

Dag 16: Bedrijf XY begint met de toilet, zoals was afgesproken. Na het loodgieter bezoekje, komt “Joop de sloper” weer en een 2 uur na de sloop, is de tegelzetter al weer bezig om de wand te betegelen en de vloer. Wat was dit nu eens een strakke planning en als gevolg daarvan een productieve werkdag. In een dag tijd heeft het bedrijf, gesloopt en de toiletwanden en de vloer betegeld.

 

Dag 17: Dag 17 gaat net zo voortvarend als dag 16. De schilder begint de dag en de kitter sluit de dag af. De toiletruimte is in 2 dagen tijd klaar voor gebruik, en ook hier mag het resultaat mag er zijn.

 

Dag 18: De toilet en de badkamer worden nog gepoetst door een poetser en de renovatie wordt uiteindelijk ook officieel opgeleverd en afgevinkt. We zijn dan ruim 2 weken onderweg geweest, voor een renovatie die eigenlijk 1 week zou duren of 1 week en 2 dagen, omdat we graag een hygiënische ruimte ten alle tijden tot onze beschikking wilde houden.

Daarentegen hebben we er wel een mooie luxe badkamer voor terug gekregen en een mooie toiletruimte, waar we nog vele jaren van kunnen genieten. De frustratie maakt dan ook langzaam plaats voor blijdschap bij iedere betreding van deze kamers.

En dat het allemaal wat langer heeft geduurd dan aanvankelijk de bedoeling was; nou jammer dan. Dat is passé.

 

Wel zijn we er van overtuigd, dat alle betrokken diseplines (bv loodgieter, electr, kitter, etc) zo snel, schoon en gestructureerd mogelijk hebben gewerkt. En daarmee de overlast zo veel mogelijk probeerde te beperken. Echter zijn papieren tijdsplanningen nog steeds geen garantie dat de planning in de praktijk ook haalbaar is, omdat in de praktijk altijd onverwachte zaken nog boven komen drijven, waar de werkploeg dan mee heeft "te dealen". En dan is "aardig en vrolijk blijven" toch moeilijk. Hier is dat aspect "vrolijk en aardig" zeker gelukt, ondanks dat wij niet altijd vrolijk waren richting hun.

ToiletBadkamer 

 

 

 

 

 

Ik zou weer (maar) willen zeggen; Tot de volgende ronde.

 
 
 
 
Wil je niks missen van dit artikel of ons gehele blog dan kunt u zich hieronder abonneren op onze nieuwsfeed. Vele anderen gingen u al voor.
  

Nog meer blog items lezen?

Hier vind u onze blog inhoudsopgave.

Of

Abboneer u nu op onze blogfeed

Rss feedRSS 2.0     Rss feedAtom 1.0

 

 

 

 

Uw Datum en Tijd

Volg ons via

images twitter     Facebook      YouTube icon 

 

 Instagram    YouTube icon        YouTube icon

                   Drone           Asso

                                 Weggedrag

 

Abonneer via RSS