Cookies? Koekie-monster heeft ze niet opgegeten en dus gebruiken wij cookies op onze site voor bezoekers statistieken.

WELKOM BIJ DE FAMILIE VAN PINXTEREN

Altijd Gewoon - Gezellig en Huiselijk

Vertaling

nlsqbgcazh-TWcsenfrdeelplrotr

Zoek

Het leed dat autoschade heet.

Misschien weet u het niet, of staat u er nooit bij stil, maar gemiddeld gebeuren er 102814,5 verkeersongevallen per jaar. We hebben het dan hier over ongelukken die door de politie zijn gedocumenteerd. Dit is dus ongeveer 12 ongelukken per dag/per uur. (bron: De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid over de periode 2010 t/m 2015)

Ongeval grafiek

Daarmee is deelnemen aan het verkeer gevaarlijker dan vliegen, trein of boot.

Als je dit zo leest, kun je dus eigenlijk ook concluderen dat het bij de politie hard werken is en er respect mag zijn voor de dames en heren in het blauw!

Goed dat ook even gezegd te hebben, zijn wij dit jaar ook een van de pech hebbers op het gebied van autoschade met lichamelijk leed.

De klap.

Ongeval meldingOp 18 maart 2017 stond een deel van het gezin te wachten op 3 tegenliggers vanuit Heesch komend, om daarna vervolgens links af te mogen slaan. Echter het “links afslaan” veranderde abrupt in verdwaast opkijken, en geschreeuw van Björre.

Toyota1Al snel kwam het besef, dat we betrokken waren bij een ongeval. De neus van auto stond weer richting Grave, terwijl we voor “de klap” toch echt nog richting Heesch stonden. Ook was er een nieuw soort koude airco gecreëerd aan de achterzijde van de auto en stonden er veel mensen om de auto heen die goed bedoelde handelingen wilde uitvoeren.

Na alles bij elkaar te hebben geraapt ging mijn automatische piloot op stand “bedrijfshulpverlening”; 112 bellen en eerst het zorgen voor een veilige, nabije en kleine omgeving voor mij en onze zoon.Brandweer Het was voor hem een nieuwe, onverwachte en onplanbare ervaring. Een waarvan we hopen dat hij deze nooit meer zal meemaken. Echter als je realistisch blijft, dan zal het hem misschien nog wel eens overkomen. En toen kwam er bekend geluid van ambulance en politie.

Nog verdwaast rond te lopen, wilde ik eigenlijk alles meenemen, goed wetende dat de auto toch niet meer te redden was. Ondertussen maakte de ambulanciers het onze zoon erg naar zijn zin. Net of het een feestje was. En wat voor een. Ik moet wel echt zeggen dat ze fantastische werk hebben verricht. We hebben als afsluiting van dit “feestje” een ritje naar huis gekregen per ambulance. ( de brandweer had het nog te druk met de weg schoon te maken van vloeistoffen etc )

En verder.

De auto was van oudsher Allrisk verzekerd en dan ga je er vanuit dat je altijd genoeg over houdt om een gelijkwaardige auto terug te krijgen. Althans dat zegt de polis.

 

"Wij kijken wat het kost om een auto van dezelfde soort, leeftijd en staat te kopen als uw auto was vlak voor de schade. Dit is de waarde ‘voor de schade’. Wij kijken ook wat uw auto na de schade nog waard is.

Kan uw auto niet meer gerepareerd worden? Dan betalen wij het verschil. Het bedrijf dat uw auto afvoert betaalt aan u het bedrag dat uw auto nog waard is. “

 

Toyota achter

Maar deze fatamorgana verdwijnt al snel als sneeuw voor de zon, zodra je de verzekeraar aan de lijn hebt.

Dat de auto meer waarde voor jou heeft, is niet de waarde die een deskundige externe partij, er direct als prijskaartje aan geeft. Deze baseert de waarde voor de schade op keiharde cijfertjes van leeftijd en kilometers.

Uiteindelijk is het dan ook zo dat je voor het uitgekeerde bedrag geen soortgelijke auto kunt kopen die ook een soortgelijke onderhoudsstaat had. Er moet altijd geld bij.

Op een brief met verzoek dat de verzekeraar dan zelf maar een soortgelijke auto zoekt via de gangbare opties en deze vervolgens aan ons levert wordt gewoon domweg niet op gereageerd. Dat is ook natuurlijk het makkelijkst.

Maar goed dat is nog niet alles. Ook in de polis staat een volgende helder artikel:

 

“Is uw auto niet meer te repareren? Dan heeft u recht op een vervangende auto voor maximaal 30 dagen vanaf de datum van de schade. De vervangende auto is ongeveer hetzelfde als uw eigen auto.

Of-en

Bent u Beperkt of Volledig Casco verzekerd? En is er sprake van een verzekerde schade? Dan heeft u bij Topherstel recht op een vervangende auto tijdens de reparatie.

 

Op de dag van schade wilde we (nog) geen vervangend vervoer. We hebben toen wel besproken dat we dit de volgende dag zouden willen. Dit hebben we een dag later inderdaad proberen te regelen met de wetenschap dat zaterdag was aangegeven dat dit zondag ongeveer  een uur organiseer tijd van de verzekeraar zou duren.

Echter was het zondag en dan blijkt bovenstaande regeling even lang te duren mbt de uitvoering daarvan als dat sommige mensen zich over de weg beweging. In slakkengang! Pas om 17:30  in de avond kregen we het verlossende telefoontje en toen pas konden we naar vervangend vervoer gebracht worden. Waarom?

“de verzekeraar moest eerst uitzoeken ofdat de auto totall loss was of niet, want bij Totall loss moet Logicx dit vevoer regelen en kon de auto gemaakt worden dan moet de hersteller het vervangend vervoer regelen. En tja het was zondag dus de bergers zijn niet veel op de zaak om te kijken of uw auto totaal loss zal zijn”

Protesteren heeft geen zin, want dit is de opdracht vanuit hogerhand en het is zondag. Ook dat nog! En vervolgens lees ik dit ->

 

“Leest u graag heldere polisvoorwaarden?”

 

Ja, maar ik zou het nog prettige vinden als de verzekeraar zijn voorwaarde dan ook nakomt, als het nodig is. Want aan heldere voorwaardes heb je niks, als je ze ook niet uitvoert volgens de voorwaardes.

En dan nog het leed dat vervangende auto heet.

We lezen nog even een klein stukje terug in de tijd. Leest u nog een keer mee.

 

“De vervangende auto is ongeveer hetzelfde als uw eigen auto. “

 

We hadden een auto met de volgende belangrijke eigenschappen:

-Automaat

-Het mee kunnen nemen van een rolstoel en 4 personen.

-hoge instap.

 

De eerste auto die we om 19:30 aangeboden kregen was een MiniCooper Clubman. Deze was weliswaar een automaat, maar geen hoge instap en de rolstoel kon alleen mee met een achterbank neergeklapt. En om dan kinderen nog mee te nemen is wel erg lastig. Maar goed het was laat en er was dus geen keus.

De volgende dag is er teruggereden en gewisseld met een Volkswagen Passat Sedan. Deze had een parkeersensor probleem, maar er was geen andere automaat voor handen. Lage instap hebben we dan ook maar geaccepteerd om het niet nog gecompliceerder te maken voor de verzekeraar en zijn verhuurder.

Op woensdag zagen we een kabel onder de bumper hangen en moesten we van de verhuurder naar de dichtbij zijnde Volkswagen dealer. Daar is donderdags de kabel gerepareerd en was de storing ook meteen verholpen.

Helaas trof ons het noodlot en had ik in de avond problemen met de remmen. De vrijdag is de auto door de dichtbij zijnde dealer opgesleept en werd ik voorzien van een Audi Q3. Echter daar paste de rolstoel niet in en bij overmaat van ramp belde de dealer ook even op met de volgende boodschap:

Bent u al ver weg? We hebben de Audi Q3 nodig had voor een proefrit van een klant van ons. Deze Q3 zou nu gewisseld worden voor een Audi Q5.

Een proefrit? De berger is net de straat uitgereden. Dezelfde berger die de Volkswagen met rem problemen thuis had opgetakeld en de Q3 hier had afgezet. Het moet niet gekker worden.

Maar dat werd het wel. Want om 16.00 uur belde dezelfde dealer op dat hij ook de Q5 nodig had voor een proefrit en dat hij met de verhuurder had gebeld, omdat de opgetakelde wagen niet voor het weekend gemaakt kon worden. In Eindhoven stond een andere auto klaar. En dat noemt zich een Volkswagen/Audi dealer waar menig leaserijder ook afhankelijk van zijn als ze stukken aan hun Volkswagen of Audi krijgen. P.O.N. als importeur van deze merken, zal trots zijn op de werkwijze van deze dealer. (denk ik zo maar heel sarcastische)

Bij overmaat van ramp kreeg ik ook die zelfde dag, van de verhuurder een rekening van te veel gereden kilometers mbt de eerste leenauto. Te veel gereden kilometer? Ik kan deze kilometer beperking van 100 kilometer per 24 uur, niet in de, door de verzekeraar aangeduide “heldere polisvoorwaarde” vinden.

kokendwater 

Ik leek net op een fluitketel. Rood van onder en stoom uit mijn neus en oren.

Maar goed deze Volkswagen Passat uit Eindhoven werd gebracht. Zou zijn afgetankt, maar dat bleek niet. De weg brenger heeft hem zelf afgetankt, na mijn bevinding en beklag. En maar goed ook, want er bleek toen nog voor ruim 20 euro aan brandstof in te kunnen. Als dat het verbruik is van Eindhoven naar Heesch, dan zou ik mijn hart vast houden voor het hybride verbruik van een Volkswagen Passat GTE.

Maar het verbruik was uiteindelijk gelukkig minder. Alleen toen ik mijn kinderen wilde vervoeren kwamen we er vervolgens achter dat ze niet mee konden, omdat de gesp van de gordel op de achterbak ontbrak. Dus maar weer in opdracht van de verhuurder naar de dichtbij zijnde dealer. Tja ik kende de weg daar wel naar toe. Ik kon hem bijna letterlijk dromen!

Maar het was zaterdag, dus er kon niks en de gesp zou wel eens onder de achterbank liggen en dan moet die bank er eerst uit, om er bij te kunnen. En de gesproken persoon was verkoper en geen monteur. Ik moest maandag maar terug komen.

Zogezegd zo gedaan. Onze missie werd in ieder geval duidelijk.

Zo snel mogelijk een nieuwe auto kopen, want dan ben je van deze ellende af.

Ik ben nog nooit zo vaak bij de garage geweest met mijn oude auto, als de afgelopen periode met de vervangende auto.

En de conclusie ook voor Volkswagen en Audi rijdend Nederland.

Zorg dat je geen auto problemen krijgt op zaterdag of zondag met uw Volkswagen of Audi, want dan is er blijkbaar geen monteur om zaken die wettelijk behoren te werken/aanwezig behoren te zijn te fixen.

De oorspronkelijke vraagstelling of de vervangende auto nagenoeg gelijkwaardig was aan de van onze eigen auto welke totalloss is gereden, mag u zelf beantwoorden.

 

Maar goed, zoals het spreekwoord ook altijd luid: “Na regen komt zonneschijn" en dat is ook in dit verhaal het geval. We hebben snel een nieuwe auto gekocht en heel, zeg maar gerust heeeeeel snel afscheid genomen van de huurauto en tevens de verzekeraar met zijn “heldere polisvoorwaarde” die voor deze verzekeraar blijkbaar niet helder genoeg zijn of zijn te begrijpen.

Toyota nieuw

 

Nu kunnen we ons richten op zaken waar we ons eigenlijk vanaf dag 1 op hadden moeten (kunnen) richten en dat is op het herstel van de inzittende.

Deze waren wat naar de achtergrond geschoven, omdat er meer tijd en zorg ging zitten in alle zaken rond de verzekeraar en zijn club (hulp)verleners. Iets wat we niet kunnen accepteren. Gelukkig hebben/hadden we een "zonnetje" binnen onze vriendenkring die de dagelijkse zaken "draaiende houd/heeft gehouden." En andere waarvan we een goed functionerende auto tot onze beschikking hadden. Godzijdank!

 

Nu heeft de verzekeraar tijdens het produceren van dit artikel nog een bloemetje laten bezorgen. Dat is dan ook weer positief te noemen en word door ons ook wel geappliceerd en gewaardeerd. Echter ben Ik ben wel van mening dat ze veel eerder adequaat hadden moeten ingrijpen in deze casus. Dat hebben ze verzuimt en dat maak je helaas nu ook niet met een bloemetje meer goed.  Zeker de ellende rond het vervangend vervoer.

 

Zoals u ons misschien al een beetje kent, vanuit andere blog items, zult u begrijpen dat hier de laatste woorden nog niet over zijn gezegd. Misschien kom ik daar op een andere blog nog op terug. Eerst gaan we de verloren tijd proberen in te halen, zodat de personen van het ongeluk zo snel mogelijk lichamelijk herstellen van het ongeval. Dat is belangrijker.

 

Update icoon

Update 9 juni 2017: We zijn al weer een tijdje onderweg en er hebben nog diverse contacten plaats gevonden tussen mij en de verzekeraar Allsecur betreffende deze bezopen casus. Helaas tot onze ergernis en frustratie is er (nog) geen oplossing gevonden, om de zaak financieel te compenseren. Wel is helder dat de verzekeraar, welke we vanaf heden gewoon noemen, ons het gevoel geeft, er een "vertragingstechniek" op na aan het houden is. In een schrijven geven wij Allsecur de tijd om binnen 3 weken te reageren. Vervolgens krijg je een mail dat ze zelf het reactietermijn met 7 dagen verschuiven om een definitief standpunt in te nemen. Na die periode krijg je een bericht per mail, dat ze wederom overleg willen met ons om het standpunt toe te lichten.

Daarom hebben we gisteren een nieuwe stap gezet om tot een oplossing in het geschil te komen. De gang naar het KIFID/geschillencommissie is ingezet met het verzoek om een bindend oordeel te geven en de schade verbandhoudend met deze casus vast te stellen. Zo weten we over ongeveer 90 dagen waar we aan toe zijn en kunnen we de zaak definitief sluiten.

Update icoon

Update 14 juni 2017: Vandaag is het dan toch, na een heel open en prettig gesprek, gelukt om tot overeenstemming te komen met de verzekeraar Allsecur. Dat betekend dan ook dat de gang naar het Kifid ons bespaard is gebleven en niet meer nodig is om voort te zetten.  Wij hebben het KIFID dan ook gevraagd om het dossier verder te sluiten.

 

Daarmee is het issue in deze blog ook ten einde gekomen en zal het worden gesloten. Dit heet dus:

 Case closed balk

 

 

Ik zou weer (maar) willen zeggen; Tot de volgende ronde.

 
 
Wil je niks missen van dit artikel of ons gehele blog dan kunt u zich hieronder abonneren op onze nieuwsfeed. Vele anderen gingen u al voor.

  

Nog meer blog items lezen?

Hier vind u onze blog inhoudsopgave.

Of

Abboneer u nu op onze blogfeed

Rss feedRSS 2.0     Rss feedAtom 1.0

 

 

Uw Datum en Tijd

Volg ons via

images twitter     Facebook      YouTube icon 

 

 Instagram    YouTube icon        YouTube icon

                   Drone           Asso

                                 Weggedrag

 

Abonneer via RSS