Cookies? Koekie-monster heeft ze niet opgegeten en dus gebruiken wij cookies op onze site voor bezoekers statistieken.

WELKOM BIJ DE FAMILIE VAN PINXTEREN

Altijd Gewoon - Gezellig en Huiselijk

Vertaling

nlsqbgcazh-TWcsenfrdeelplrotr

Zoek

Is reclame altijd wel echt reclame.

Het is een donderdag ochtend in augustus 2016. De auto ziet er weer van buiten als een varkensstal en, is hoog noodzakelijk toe aan een grondige was beurt. Dus een hogedruk reiniger van mijn ouders geleend en dat werkte fantastisch. De boomhars vloog van de lak en de vrouw was binnen het uur klaar met een oog verblindend eind resultaat.

Onze speurtocht naar een hogedrukreiniger was geboren en ga je kijken op internet en in folders. Want wat blijkt; Ook wij zijn in deze tijd een “pinnige Hollander” te noemen.

Maar al gauw kom je er achter dat er hogedrukreinigers zijn van 80 euro, maar ook van 800 euro met verschillende brands. Echter lijkt het er op dat Kärcher wel de leading leider is op deze markt. Dus tja welke mag het worden, wat zijn de verschillen en welke is voor onze doeleinde geschikt.

karcher actie van praxisOns oog viel op een Praxis reclame waarin een Kärcher K3 home hogedrukreiniger werd aangeboden voor €159,-- met gratis rioolslang. ( hou het woordje gratis even in gedachten, want bij Praxis blijkt dit woordje mogelijk een andere betekenis te hebben.)

Na overleg met informatienummer van Kärcher zou in dat pakket een identiek hogedrukreiniger en rioolslang zitten, als in de verpakking  van de producten los..Dus leek de aanbieding een goede aanbieding en was de koop een feit.Ook de kassabon gaf ons het gevoel tot een goede aankoop. Het pakket was afgeprijsd van €239 naar €159. Dus een mooie korting van 80 euro. Maar zoals het vaak gaat in de reclame is de "normale prijs" niet altijd de juiste. Echter nu we een week verder zijn blijkt dat de prijs van €239 wel de prijs is die dus normaliter mag worden afgerekend voor deze type kärcher met bijbehorende rioolslang. Alles uitgevoerd met plastice aansluitingen.

 

Je hebt de reclame aanbieding gekocht, maar dan..........

Alleen bij thuiskomst bleek er geen identieke hogedrukreiniger in te zitten, maar een reiniger van mindere kwaliteit. Zo waren de aansluitingen in plastic uitgevoerd en de kop en staart van de rioolslang ook, terwijl bij de separaat verkochte producten deze onderdelen van ijzer zijn gemaakt. Een rel was geboren, want het recht is recht en krom is krom gevoel neemt mij volledig over!

Laten we wel eerst zeggen dat de koop is ontbonden, maar dit neemt het gevoel van “recht is recht en krom is krom” niet zomaar weg. Zeker niet als men van mening is dat dit de actie is en niets anders dan de actie en dat ik kan kiezen tussen kopen of laten staan. Persoonlijk vind ik dit de weg van de minste weerstand.

Wat is reclame.

Laten we om deze vraag te kunnen beantwoorden, eerst kijken wat Wikipedia zegt over reclame:

 

Reclame is een vorm van communicatie met het doel potentiële klanten over te halen tot aanschaf van producten en diensten. Veel reclame is dan ook bedoeld om consumptie te bevorderen door het creëren en versterken van een merkimago en getrouwheid aan een merk.

 

In mijn speurtocht kwam ook deze mooie uitspraak tegen van de Stichting Reclame Code tegen:

“Reclame maken is net als flirten. Het gebeurt in een wenk, een flits, één oogopslag. En het is van alledag. Elke dag flirten duizenden reclameboodschappen om onze aandacht, en worden we verleid, aangespoord, in beeld en tekst, om een merk of product leuk te vinden, te gebruiken en te kopen.

En daar is niks mis mee. En toch gaat het soms mis. Het wordt immers anders, als reclameboodschappen op een onverantwoorde manier met ons flirten, als verleiden misleiden wordt, of goede smaak smakeloos. Dus als we op een oneigenlijke, niet eerlijke manier worden meegenomen in ‘een verhaal’, als informatie niet of gedeeltelijk niet klopt, als halve waarheden als heel worden verpakt, als bewust informatie wordt achtergehouden, weggemoffeld of verdraaid”
Maar is hier sprake van misleidende reclame.
Het antwoord in deze casus is zeker Ja en misschien nog wel meer.
Kärcher ( de producent ) en Praxis geven op geen enkele wijze aan dat de aangeboden actiepakket een gemodificeerd K3 home hogedrukreiniger bevat en dat de rioolslang ook is gemodificeerd met plastic onderdelen.  Ook de reclame uiting laat een andere afbeelding zien waarin deze modificatie niet naar voren komt. Dit zowel via de folder als via de website.
En dan de prijs. Een losse k3 home hogedrukreiniger kost bij de Praxis, ten tijde vWebsite prijs losse karnheran het voorval 209 euro. Op de kassabon staat een prijs van 239 euro.( oorspronkelijke prijs zonder actie )  Dus zonder de korting zou je 30 euro betalen voor  de rioolslang terwijl deze gratis wordt aanprijst. Wil je recht doen aan het predicaat “gratis” zou dit dus theoretische betekenen dat je dus voor de K3 home in het actiepakket 30 euro meer betaald dan voor een losse K3 home en dat met de wetenschap van nu, dat de K3 home in het actiepakket een slechtere specificatie en koppelingen heeft dan een losse K3 home. Dus hoe dan ook is het actiepakket, straks als de reclameactie voorbij is een echte regelrechte "kat in de zak" combinatiepakket.

Door het hele plaatje klopt de informatie niet en is al dan niet bewust zaken achtergehouden of verdraaid om de consument tot kopen aan te zetten. Maar omdat nu de prijs ook niet in verhouding staat tot wat je krijgt en ook geen reden geeft om te vermoeden dat de zaken in de doos van een andere kwaliteit zou zijn, is erg kwalijk, Praat je dan hier eigenlijk nog wel over misleidende reclame of neigt het meer naar oneerlijke handelspraktijken. Het voelde voor mij persoonlijk als een oplichtingsvorm en dus oneerlijke handelspraktijk.

Komt het vaker voor.

Uit mijn onderzoek is dit een van de vele voorvallen die op internet zijn te vinden. Het blijkt dan ook met enige regelmaat voor te komen dat zaken niet zijn, zoals ze worden voorgesteld en je er (of nooit omdat je gewoonweg de kennis niet hebt) pas thuis achter komt, hoe goed je informatie ook van te voren probeert te vergaren bij producenten en leveranciers.

Echter kan ik nergens iets vinden over het feit dat een apparaat van mindere kwaliteit duurder word aangeboden in een “pakket aanbieding”  dan hetzelfde apparaat los met betere specificaties. Het betekend dan dus altijd dat je als consument op de hoede moet zijn met aanbiedingen.

Zoals eerder aangegeven krijg je over het algemeen wel altijd netjes je geld terug, maar over het heen en weer rijden en de tijd die er mee gemoeid is, word nooit gesproken.

Waarom is z’n grote organisatie(s) niet gewoon eerlijk en duidelijk. Zo moeilijk zou dat toch niet moeten zijn? En waarom zou plastic slechter zijn dan ijzer? Daar kan ik kort en duidelijk in zijn. Deze hogedrukreiniger werkt op 120 bar. Hier een filmpje van een duikfles, gevult met lucht (150 bar) en wat er gebeurt als de kraan er af klapt. Wat zal dan gebeuren als een hogedrukslang bij de koppeling afbreekt van het pistool of apparaat

 

Ik zou zeggen “zint eer gy begint.”

Nu zal er wel een druk beveiliging in zitten (als ze daar ook niet op hebben bezuinigd), maar toch. Geef mij maar een ijzeren koppeling. Wel net zo veilig en zeker duurzamer.

Hieronder tref je alle acties, die geleid hebben tot een bevredigende oplossing.
note:Wij hebben bovenstaande release uitgebreid gecorrespondeerd met het Praxis Hoofdkantoor, Praxis brandholder Maxeda Diy Group en Kärcher en hen om een reactie gevraagd. Zie hiernaast de correspondentie.
Pdf logoOp dit moment heeft de winkel en Kärcher gereageerd. Het hoofdkantoor hult zich tot aan vandaag nog steeds in stil zwijgen.
De reactie van de winkel komt er kort op neer dat je "de mooie aanbieding" kunt kiezen of kunt laten staan en dat de aanbieding is zoals hij is. Hij kan zich niet vinden in oneerlijke handelspraktijken of in onze bewoording een gevoel van oplichting.
Kärcher neemt de casus, naar mijn inziens, adequater op en wil kijken hoe deze situatie, met bijbehorend gevoel, heeft kunnen ontstaan. In eerste aanleg zou de verkochte Praxis aanbieding alles-in-een pakket identiek moeten zijn aan de pakketten (K3home en 7,5 meter rioolslang) los. Echter na het onderzoek, blijkt het toch allemaal iets anders in elkaar te zitten en zijn er inderdaad speciale pakkettenPdf logo samengesteld voor de Praxis. Dit betekend dat er, in opdracht en samenspraak met Praxis, sommige onderdelen anders zijn dan bij de produkten los. Men geeft dan ook toe, dat de betrokken Kärcher medewerker niet helemaal de correcte informatie heeft gegeven. De gehele  statement van Kärcher is via het rechter pdf document in te zien.
Ons inziens maakt kärcher een heel net gebaar richting ons als consument. Wel zijn we ons ervan bewust dat kärcher dit eigenlijk niet hoeft te doen, omdat wij, heel wettelijk gezien, een koop overeenkomst hebben gesloten met de winkel Praxis en Kärcher dus ook wettelijk gezien geen partij zijn in deze casus.  
Parallel aan het voorgaande onderzoek en antwoord vanuit Kärcher en winkel, zijn we ook een procedure gestart bij de Stichting Reclame Code. Wij hebben bevestigd gekregen, dat de klacht en aantijging in behandeling is genomen en deze zo spoedig mogelijk zal worden voorgelegd aan de commissie ter beoordeling. Daarbij hebben wij ook begrepen dat Praxis is verzocht om een verweer te schrijven op onze klacht, en deze ook te versturen naar de Stichting Reclame Code. Na het officiële oordeel van de Reclame Code Commissie kijken we verder welke mogelijkheden er zijn om te komen tot een adequate oplossing in deze casus en dat deze ook nooit meer zal voorkomen. Ondertussen hebben wij elders een K3 home met ijzeren aansluitingen (€169,--) en een rioolslang (€35,--) ook met ijzeren kop en aansluiting gekocht en veelvuldig gebruikt. We hebben alleen 45 euro meer betaald tegenover de Praxis aanbieding.
Update 5 september: Omdat de procedure bij de Stichting Reclame Code dit voorschrijft, is er dan eindelijk standpunt vanuit het hoofdkantoor Maxeda Diy Group. Dit is de holding waar Praxis onder valt.
Blijkbaar vonden ze het belangrijk genoeg om nu wel te reageren. Echter voor de Pdf logogoede orde wil ik wel zeggen, dat ik persoonlijk nog steeds niets heb vernomen. Tja het is maar wat je onder "klant vriendelijk" verstaat, als een consument schriftelijk verhaal gaat halen bij het hoofdkantoor omdat deze van mening is dat een bepaalde handelswijze niet deugd. In het volgende PDF bestand kunt u dit schriftelijke verweer lezen. Wij hebben echter de adresgegevens alsmede het email adres en handtekening van de Legal Counsel verwijderd. Het is nu wachten op de uitspraak van de reclame code commissie en dan weten we ofdat het allemaal binnen de richtlijnen heeft plaats gevonden. Dit zal overigens het ontstane gevoel niet minder maken.
Update 26 september; Geheel in de lijn der verwachting, heb ik gelijk gekregen van de Reclame Code Commissie. De Reclame Code commissie  acht de omstreden reclame inderdaad misleidende reclame. Althans met die aantekening dat Praxis nog 14 dagen de tijd heeft om in beroep te gaan tegen de uitspraak. Daarna is de uitspraak onherroepelijk. Stap 1 is dus genomen. We gaan ons nu beraden op stap 2 -> De geschillencommissie Doe Het Zelf bedrijven. In ieder geval voor de liefhebbers de uitspraak:
Pdf logo
Update 4 oktober: Vandaag zijn wij en het hoofdkantoor van Praxis tot een overeenstemming gekomen, die ons inziens, recht doet aan de ontstane en vervelende situatie van afgelopen periode. Daarmee is de "strijdbijl" begraven en kijken we weer vooruit. Dit betekend dus ook dat er aan deze liveblog een eind is gekomen.
Case closed rond
Dus ik zou afsluitend zeggen..........Tot de volgende ronde.
  

Nog meer blog items lezen?

Hier vind u onze blog inhoudsopgave.

Of

Abboneer u nu op onze blog-feed

Rss feedRSS 2.0     Rss feedAtom 1.0

 

 

 

Uw Datum en Tijd

Weersverwachting

Parse error in downloaded data

Volg ons via

images twitter     Facebook      YouTube icon 

 

 Instagram    YouTube icon        YouTube icon

                   Drone           Asso

                                 Weggedrag

 

Abonneer via RSS