Cookies? Koekie-monster heeft ze niet opgegeten en dus gebruiken wij cookies op onze site voor bezoekers statistieken.

WELKOM BIJ DE FAMILIE VAN PINXTEREN

Altijd Gewoon - Gezellig en Huiselijk

Vertaling

nlsqbgcazh-TWcsenfrdeelplrotr

Zoek

De feest-dagen staan weer voor de deur met al zijn perikelen.

Halloween-Sint-KerstHet is nu midden oktober terwijl ik dit schrijf. Nederland en ook het buitenland is in de ban van de “horror” clowns. Als je zo naar de 2 woorden kijkt met hun aparte betekenis, dan zijn het wel 2 uiterste van elkaar. Het eerste woord, wordt met angst gedistantieerd en het andere woord met plezier.

Maar degene die zich in z’n pak hult, gewapend met mes, bijl, of wat dan ook, en zo de straat op gaat is de enigste persoon, die er horrorachtig uitziet en er nog plezier aan beleeft. Echter als deze door de politie wordt gesnapt, gaat het plezierige deel voor die persoon er ook vanaf. Dat weet ik zeker.

Daarbij vraag ik me af, ofdat we wel op dit soort personen zitten te wachten. Zijn het niet de "normale" clowns die zich gediscrimineerd voelen, zijn het wel de mensen die zich de afgelopen tijd wat minder veilig zijn gaan voelen, om wat er in de wereld en landen om ons heen gaande is.

 

horrorclownOp het moment dat men dan dit soort personen tegenkomt, kan dit ook tot onwenselijke situaties leiden voor de clown en omstanders, alsmede de mogelijke handelswijze van de politie. Ik snap dat we richting Halloween gaan, en dat deze uitdossing dan gebruikelijk en leuk is, maar ik ben wel van mening dat je dan ook lekker naar Halloween evenementen moet gaan, waar mensen zijn voorbereid op het krijgen van angst of angstige momenten.

Halloween.

En nu komt het mooiste nog:

Halloween is een feestdag. Dit feest word vooral in Ierland, Engeland, USA en Canada gevierd en is naar hier “overgewaaid” ten behoeve van de commercie. Halloween was daar bedoelt, om kinderen met leuke en een heel klein vleugje “lachende” angst te onthullen om daarmee langs de deuren te gaan om als beloning snoep te kunnen krijgen van de bewoner.

Happy HalloweenVan een horror-clown aan de deur kan ik niks terugvinden in de geschiedenisboeken. Dit is echt een bedacht “volwassen” mythe. Nu we het hebben over een mythe hebben, heb ik meteen het bruggetje geslagen naar het volgende feest moment.

Sinterklaas en zijn Zwarte Piet.

Echter is Sinterklaas met zijn Pieten ook een kinderfeest, waarvan er een groep volwassenen zijn die ook graag de boventoon wil voeren. Was het eerst de opmerking dat snoepgoed etc veel te vroeg in de winkel lag, is het nu de Zwarte Pieten discussie, die menig sinterklaasvolwassenen al enige jaren bezig houdt, bij het zien van de eerste pepernoot in de winkels.

Echter ook hier geldt weer dat het eigenlijk een gewoon fantastisch kinderfeest is, waarbij menig kind na 5 december weer een stukje vrolijker en gelukkiger is geworden na het krijgen van de dingen die hij op zijn verlanglijstje heeft geschreven. En ja, het klopt, dat het voor de ouders minder is, want hun portemonnee is een stukje lichter geworden na 5 december. Maar goed, als je een avond gaat stappen of naar het casino, heb je ook geen garantie dat je portemonnee nog vol is na die avond.

Ouders vinden het ook wel leuk om ieder jaar letterlijk de “schijnheilige” te mogen spelen. Vaak hoor je dan ook dat ouders het jammer vinden, als het kind niet meer in deze mythe geloofd en de werkelijkheid kent.

 

Vervolgens is Sinterklaas nog niet aangekomen, laat staan vertrokken, of kerst doet her en der zijn intrede. Ook hier weer met een mythe in de vorm van een kerstman, die in zijn arrenslee de wereld rond vliegt, om overal cadeautjes te brengen.

En het klink misschien raar in de oren, maar als je eerlijk kijkt naar de Kerstman, dan zie je heel veel overeenkomsten met Sinterklaas.

  • Het zijn allebei mannen.
  • Hebben beide een witte baard.
  •  Zijn voornamelijk in rood/wit gekleed. (werk-kleding), waarbij de ene een mijter op heeft en de andere een puntmuts, die je met  behangplaksel tot een mijter zou kunnen vormen.
  • Vervolgens hebben ze beiden een vervoersmiddel met dieren in de vorm van een paard of een slee met rendieren.
  • Beide heren hebben helpers om ze te helpen bij deze leuke en belangrijke taak.
  • En ze geven graag cadeaus weg en proberen daarmee allerlei verschillende mensen gelukkiger en vrolijker te maken zodat er een mooi feest onstaat.

Kerstman 

Als je het zo bekijkt zit er maar 1 echt verschil tussen de Kerstman en Sinterklaas. Namelijk dat Sinterklaas een echt kinderfeest is en kerst met de Kerstman een feest is voor zowel kinderen en volwassenen. Natuurlijk kunnen de feesten in diverse vormen en op diverse manieren gestalte krijgen, gebaseerd op de culturen die er over de wereld zijn. Maar 1 ding blijft het zelfde; het moet een feestmoment zijn.

Hoewel de Kerstman in America een icoon is en bijna op iedere hoek van de straat staat met een bel, is hij hier eigenlijk gedegradeerd tot in de etalages en kerstkaarten. In Nederland staat de gezelligheid, het gezellig samen zijn en het lekkere en vaak net iets bijzondere eten op de voorgrond.

Nieuwjaar.

En dan…… Ja dan gaat er, op het einde van deze voorgaande periodes, echt de kurk van de fles en gaan we letterlijk knallend het oude jaar uit en het nieuwe jaar in met de oliebollen, weer het gezellig samen zijn en het mooie vuurwerk als afsluiting.

Ook hier zie je een verandering gaande. Zo zijn er steeds meer lokale overheden die zelf afsteken van vuurwerk verbieden en zelf een groot vuurwerk organiseren op (een) bepaalde locatie(s). Persoonlijk vind ik deze ontwikkeling minder prettig, omdat ik graag mijn eigen vuurwerk
vuurwerk kies en zelf graag bepaal wat ik afsteek en voor welk bedrag. Want wat ik mooi vind hoeft een ander niet mooi te vinden, en wat ik veel geld vind voor vuurwerk, vind een ander (veel) te weinig. Met een door de overheid georganiseerd vuurwerkshow, heb ik niks zelf in de hand en moet ik ook nog eens kiezen, voor in huiselijke kring “goed Nieuwjaar” te wensen en niks te zien van het, indirect betaalde vuurwerk of bijtijds naar de openbare plek te zijn en de gezelligheid van thuis missen. Van de andere kant snap ik ook de frustratie en de kosten voor de samenleving, omdat sommige personen niet met vuurwerk kunnen omgaan, zoals het is bedoelt. Maar daar is een bekend spreekwoord voor; Uitzonderingen bevestigen de regel.

Na 1 Januari. 

En zo loop je alweer in het nieuwe jaar en zie je eigenlijk rond 3 januari de eerste kerstbomen langs de weg liggen, worden de lampjes en feestverlichting opgeruimd en kom je in een “donker gat”  terecht, wat totaal het tegenovergestelde is van de gezelligheid die we van eind oktober tot begin januari gezien en ervaren hebben.

Het is bijna hetzelfde als die erge tegenstelling van de “horror” en “clown” waar het verhaal mee begon. Het is dan weer wachten tot dat de zon weer een beetje licht in deze duisternis brengt.

 

Ik zou zeggen .......Tot de volgende ronde maar weer en let s.v.p. een beetje op met spoken, kaarsje en theelichtjes en natuurlijke je handen of/en ogen bij het afsteken van vuurwerk. Voorkomen is beter dan genezen! Luid nog z'n oud spreekwoord en gezegde.

 

  

Nog meer blog items lezen?

Hier vind u onze blog inhoudsopgave.

Of

Abboneer u nu op onze blogfeed

Rss feedRSS 2.0     Rss feedAtom 1.0

 

 

 

Uw Datum en Tijd

Weersverwachting

Parse error in downloaded data

Volg ons via

images twitter     Facebook      YouTube icon 

 

 Instagram    YouTube icon        YouTube icon

                   Drone           Asso

                                 Weggedrag

 

Abonneer via RSS