Cookies? Koekie-monster heeft ze niet opgegeten en dus gebruiken wij cookies op onze site voor bezoekers statistieken.

WELKOM BIJ DE FAMILIE VAN PINXTEREN

Altijd Gewoon - Gezellig en Huiselijk

Vertaling

nlsqbgcazh-TWcsenfrdeelplrotr

Zoek

Goede voornemens. Is het haalbaar?

Ten eerste wil ik natuurlijk iedereen vanaf hier het aller beste en veel goeds toewensen voor het nieuwe jaar 2017. Zoals vele van ons heb ik natuurlijk ook goede voornemens. Je moet dan denken bij mijzelf aan afvallen en meer genieten van de dingen die ik nog wel kan, hoe klein dan ook.

Vervolgens ben ik aan het surfen en stuit ik op een artikel van 31 december 2015 met daarin de populairste goede voornemens van 2016. Je leest vervolgens dat de populaire goede voornemens zijn:

1 januarie

  • Afvallen en of minder snacken
  • Stoppen met roken
  • Meer tijd met familie en vrienden doorbrengen
  • Stoppen met drinken
  • Meer genieten van het leven en minder stress
  • Zaken op orde krijgen
  • Iets nieuws leren.
Een jaar verder.

Alleen nu, een jaar verder vraag ik me af, ofdat ik ook ergens kan vinden, wat er nu de werkelijk uitkomst is van de voorgenomen goede voornemens die veel mensen, waaronder ik, rond op het nieuwe jaar hadden bedacht.

En dan ontstaat er een ontluisterend beeld. Zo is te lezen dat deze voornemens vaak niet langer duren dan 1 week en de meeste mensen daarna aan selectief aan geheugenverlies lijden als andere deze personen naar de stand van zaken vragen.

Vaak zie je dat mensen die afvallen na een paar maanden op hetzelfde gewicht zijn of zwaarder zijn geworden, de drinker en roker de fles en de sigaret weer hebben gevonden, stress en minder tijd voor de familie onvermijdelijk zijn in de huidige maatschappij en we dus kortweg weer in ons oude levensstijl of patroon zijn gevallen.

Waarom bedenken we goede voornemens op 1 januari?

De volgende vraag die ik me dan vervolgens stel is waarom dat heel-heel-heel veel mensen ieder jaar beginnen met het bedenken en uiten van goede voornemensuitspraak voornemen waarvan we op voorhand weten, dat deze eigenlijk niet haalbaar, realistische zijn of de motivatie ontbreekt om het ook ten uitvoer te brengen of vast te houden. We gaan dus nog even verder speuren;

En wat blijkt. Vaak is het maken van goede voornemen een “na-aap verschijnsel of groeps-, competitiedrang” met in het achterhoofd dat wat jij kan, ik dat ook moet kunnen. Daarbij is het vaak een ideaal beeld van jezelf. Ook is het regelmatig een uitspraak dat zonder goed doordacht plan van de een op ander moment wordt genomen. En vervolgens wordt dit voornemen ook, zonder de benodigde voorbereiding of terugval preventieplan, klokslag 1 januari ten uitvoer gebracht.

1 Januari, een heel makkelijke datum om als "mijlpaal" te onthouden voor de start van de goede voornemen en geeft het hebben van een goede voornemen, ons een positief en prettig gevoel en een gevoel dat we in deze periode iets makkelijk zaken kunnen overwinnen wat ons al tijden "dwars zit" of aangepakt moeten worden. We voelen ons vaak in het nieuwe jaar sterk en slag vaardiger. Helaas is de werkelijkheid vaak anders en is januari zelf ook nog een slechte periode ook.

Even een parallel voorbeeld:
Een persoon die zijn tijd doorbrengt als “bankzitter” en die ineens bedenkt dat hij de Rotterdamse marathon gaat lopen die morgen zijn start heeft.
Je zal dan van hele goede huize moeten komen want eigenlijk is voorgaande actie net zo gedoemd te mislukken als de goede voornemens die gemiddeld 81% van de bevolking zichzelf stelde.

Het enige verschil is dan wel dat die marathon op deze wijze en voorbereiding maar 1 keer wordt geprobeerd te lopen, en de klassieke goede voornemens ieder jaar opnieuw worden genoemd en uitgevoerd. Vaak zijn het nog dezelfde voornemens als dat jaar daarvoor en het jaar daarvoor. Helaas is er dan ook nog een groep mensen die, juist doordat ze merken dat de goede voornemen niet is gehaald of wordt behaald, in een emotionele dip raken of zichzelf verwijten maken tot “mislukkeling” met alle gevolgen van dien. Echter zij zien dan ook niet in dat het sleutelwoord “voorbereiding” is, waardoor de voornemen(s) niet is/zijn volgehouden.

Dus eigenlijk zou je kunnen stellen dat “goede voornemens” niet echt goed voor je zijn en je het beter niet kunt bedenken of één realistisch goed voornemen kunt bedenken (als je deze op 1 januari wilt laten ingaan) en deze dan ook met de nodige voorbereiding en/of met proffecionele hulp kunt uitvoeren wat uiteindelijk de meeste kans van slagen biedt.

spreuk dream

En dan nu de laatste vraag:

Nu de slagingskans zeer klein is, moeten we dan wel goede voornemens maken? Ik kan daar heel kort en krachtig in zijn met het antwoord:

JA !

Goede voornemens voor het nieuwe jaar is al een eeuwenoud gebruik. De Babyloniërs deden 4000 jaar geleden al beloften aan hun goden aan het begin van het jaar om geleende objecten terug te brengen en hun schulden af te betalen.

Dit is een lezing, maar er zijn er nog meer. Via wikepedia valt te lezen:

De oude Germaanse oud-en-nieuwviering werd in de winter gevierd, duurde 12 dagen en nachten en heette 'Joelfeest'. Het Joelfeest begon op 25 december, als de dagen gingen lengen, en duurde tot 6 januari, het huidige Driekoningen. Rond de 8e dag, ofwel 1 januari, was het hoogtepunt met grote vuren, dierenoffers en veel eten en drinken. In hedendaagse paganistische religies (o.a. Wicca) wordt Yule gevierd rond 21 december.

Je kunt dus wel stellen dat het een beetje in onze genen zit.

Daarbij is het ook een mooi moment dat je even stil staat bij dingen die je graag aan jezelf of de situatie waarin je verkeerd zou willen veranderen. Hier is nooit iemand slechter van geworden. En het biedt ook perspectief om, met hulp, misschien toch dingen daadwerkelijk goed aan te pakken en te veranderen.

Daarbij ben ik ook van mening dat dromen en verlangens een drijfveer zijn om te blijven leven en te blijven proberen om het huidige bestaan op een “hoger niveau” te krijgen voor jezelf en je omgeving.

En misschien ………. ben jij, met deze poging, toch net wel die ene persoon van de 4 Nederlanders die zijn goede voornemen een jaar helemaal vol weet te houden, zonder hulp en/of voorbereiding.

Ik heb dan ook volwaardig respect voor deze personen. Zeker omdat ik eerlijk moet bekennen dat ik bij grote groep van de overige personen hoor die rond 6 januari aan selectief geheugenverlies lijdt en het jaar daarop weer dezelfde goede voornemen noem van dit of vorig jaar en het dus ook zonder gedegen voorbereiding positief kan afsluiten. Tja, het aard van het beestje zullen we maar zeggen.

 

Dus..Tot de volgende ronde.

 

Voor de “cijfer-freaks” hieronder het cijfermatig onderzoek over goede voornemens.
De ING heeft onderzocht wat de goede voornemens voor 2016 zijn. Hier wat statistieken op een rijtje:
- 80 procent van de Nederlanders heeft goede voornemens voor 2016
- Afvallen en sporten staat met 24 procent het vaakst in de top drie goede voornemens
- 83 procent denkt dat hun voornemen een succes wordt
- Bij slechts 17 procent is dat ook zo
ING houdt al een aantal jaar dit onderzoek. Elk jaar heeft rond de 80 procent een goed voornemen, en in datzelfde onderzoek zegt slechts 50 procent van de ondervraagden dat ze vorig jaar ook een goed voornemen hadden. Er mist dus 30 procent, waar is die dan gebleven? "Waarschijnlijk vergeet een gedeelte van de ondervraagden dat ze een goed voornemen hadden", vertelt een woordvoerder van de ING.

  

Nog meer blog items lezen?

Hier vind u onze blog inhoudsopgave.

Of

Abboneer u nu op onze blogfeed

Rss feedRSS 2.0     Rss feedAtom 1.0

 

Uw Datum en Tijd

Weersverwachting

Parse error in downloaded data

Volg ons via

images twitter     Facebook      YouTube icon 

 

 Instagram    YouTube icon        YouTube icon

                   Drone           Asso

                                 Weggedrag

 

Abonneer via RSS