Cookies? Koekie-monster heeft ze niet opgegeten en dus gebruiken wij cookies op onze site voor bezoekers statistieken.

WELKOM BIJ DE FAMILIE VAN PINXTEREN

Altijd Gewoon - Gezellig en Huiselijk

Vertaling

nlsqbgcazh-TWcsenfrdeelplrotr

Zoek

Carnaval. Het leuke feest der zotten.

CarnavalOndank dat wij geen "carnaval minded" familie zijn, betekend dit niet dat wij helemaal niets aan doen aan carnaval. Integendeel!

Zo is ons huis versierd met slingers en carnavalafbeeldingen en voert carnavalsmuziek de boventoon, al dan niet ondersteund met beeld van Omroep Brabant.

Ook hangt vanaf vrijdag t/m woensdag de Heesche carnavalsvlag in top van de vlaggenmast en gaan we natuurlijk ook nog even naar de plaatselijke optochten kijken, voor zover dit mogelijk is.

De kinderen vieren natuurlijk op school ook carnaval en daar word door de kinderen reikhalzend naar uitgekeken en is het altijd een drukte, om tot een personage te komen, die zij in gedachten hebben. We hebben er dan ook al veel voorbij zien komen, zoals Buzz, een piraat of als Dark Father.

 

Maar wat is carnaval eigenlijk en wat heeft het verkleden er mee te maken. Laat staan de alcohol die in deze dagen rijkelijk vloeit en bedrijven die de deuren sluiten, omdat de werknemers nog erg onder invloed (in de olie) zijn van deze alcohol.

Carnaval

De eerst vraag die we gaan beantwoorden is :"wat is carnaval". Het woord carnaval komt voort uit het Latijnse woord "carne vale" wat betekend "vaarwel aan het vlees".Carnaval is van oudsher een katholiek heidens volksfeest. Een eetfeest van zotheid en spot en uitbundigheid voordat men de vastentijd in ging. De periode voorgaande op de periode waar men dus moest gaan beperken tot het minimale noodzakelijke levensbehoefte. Zeker op vette dinsdag (de dinsdag voor de vastentijd) werd alles in huis opgemaakt, omdat het vet anders zou bedreven tijdens de vastentijd. En dat was toch zonde van het vet. 

Deze vastentijd duurde 40 dagen tot Eerste paasdag, waarbij de zondagen niet werden meegeteld.

De eerste carnavalsdag valt dan 7 weken voor Eerste Paasdag. Officieel begint carnaval op zondag, alleen door de "commercie" zijn deze dagen een beetje opgerekt, en begint de huidige carnavalperiode al op vrijdag en eindigt deze op dinsdag. In tegenwoordige tijd eindigt de periode zelf op woensdag. Het zogeheten "haring happen" of "kasteleinsbal". Dit ter ere van de kasteins, welke de hele carnavalsperiode aan de bar staan 

En heeeeel officieel begint het carnavalseizoen al op 11 november om precies 11.11. (de elfde van de elfde om 11.11 uur) 

De reden: Het getal 11 word vanuit ouder als het getal van dwazen en gekken beschouwd. Iets wat je eigenlijk bent, als je je verkleed en nergens naar (hoeft) te kijken.

Verkleden tijdens carnaval.

Verkleden hoort bij carnaval, maar is niet iets wat alleen maar bij dit feest word gedaan. Immers trek je tijdens Halloween je griezelige verkleed kleren aan. Carnaval 

Verkleed als Dark Fatheren Halloween zijn geen verwanten van elkaar. Wel is het zo, dat als je niet verkleed bent met carnaval, dat je dan als "rare snuiter" word gezien. Het verkleden is iets van oudsher en wat in alle tijden al werd gedaan, om even een "ander" te mogen zijn of te voelen. Zo zie je tijdens het carnaval ook de mooiste creaties voorbij komen. Menig geld word er uitgegeven aan de kostuums, iets wat de detailhandel ook is opgevallen en daar goed gebruik van maakt.

 

Voor sommige is het verkleden ook een uiting van "niet herkend worden" en daardoor gaan dan ook vaak alle normen en waarden over de spreekwoordelijke reling met het gevolg tot dronkenschap, vernielingen en vaak op het eind ook nog eens gebroken relaties. Echter is dit ook iets wat vanuit mijn vroegere jeugd als kenmerkend werd gezien bij carnaval en ik nooit heb begrepen waarom het leuk is om bijvoorbeeld bij te houden, hoeveel jongens of meisjes er in 4 dagen "worden gescoord". Misschien om het eigen ego te strelen of als bevestiging van aantrekkelijkheid? Niemand heeft daar tot nu toe een goed antwoord op kunnen geven. A-fijn.

 

Bij Carnaval gaat het er primair niet om hoe je verkleed bent, als je maar verkleed gaat en veel plezier hebt. Of dit nu in een boeren kiel is met allerlei (plaatselijke) versieringen, of compleet onherkenbaar. Het gaat er om dat je nog een keer helemaal los kunt gaan, voordat de vastenperiode gaat beginnen. Daarbij is men dan ook bereid, om diverse zaken "op de hak" te nemen en of een ongezouten mening te geven over alle maatschappelijk gedragen dingen, die vervolgens nog worden verstrekt door de praalwagens.

De Praalwagens en optochten

Zoals veel tradities is zijn de optochten met carnaval "een overgewaaide traditie". Deze keer vanuit Keulen. In 1823 werd daar een stoet gehouden om de nieuwe baas voor het te zetten. Vervolgens kwam iemand op het idee om ook dit type optocht te houden gebaseerd op figuren uit een Romeinse boek, met als hoogtepunt de carnavalswagen van Held karneval. De voorloper van Prins carnaval. En zou zijn de optochten met Carnaval opstaan en zetten zij nu nog steeds een spreekwoordelijke " hak" naar hedendaagse maatschappelijke thema's en word de stoet traditioneel afgesloten met de prinsenwagen.

Ondertussen zijn er op de standaard carnavalsoptocht allerlei varrianten ontstaan zoals bijvoorbeeld de lichtjes optocht. Ook zijn er tegenwoordige tijd ook een soort "makelaars" actief  die handelen in carnavalswagen, waardoor een gebouwde carnavalswagens meerdere levens krijgt. Goed voor het milieu, maar wenselijk? Daar heb ik geen mening over. Ik kijk er graag na.

Wil je graag weten waar en wanneer de optochten gepland staan? kijk dan 

 

- Hier voor de verlichte optochten

en

- Hier voor de normale optochten.

Met dank aan optochtenkalender.nl

 De Alcohol en moraal van het verhaal

Nu we weten wat carnaval is, waar het vandaan komt en kunnen we ook een verband leggen tussen de alcohol. Alcohol is onomsmakelijk verbonden met gezelligheid en plezier. Daarbij word je door alcohol wat vrijer en losser in je doen en laten en heb je dus ook sneller een ongezouten mening naar andere. Ook was het alcohol maken en het verkrijgen ervan goedkoop en makkelijk. Iets wat veel mensen nodig blijken te hebben om (goed) carnaval te vieren. 

 

Nu dit het geval is, komen de kasteleins en uitbaters van drank gelegenheden om de hoek kijken, om daar hun verdiensten uit te halen. Dit heeft dus weinig te maken met het feest carnaval en meer te maken als een "bij verschijnsel" in het goed feest te kunnen vieren.

Dit betekend niet dat dit slecht is, want ik geef ze groot gelijk.

Uiteindelijk is het de persoon zelf, die naar die bar loopt, geld of een muntje neer legt, en vervolgens het glas met alcohol achterover slaat en zich vervolgens 4 dagen lang in een repeat modes zet. 

Dat vervolgens zijn doen en laten word afgeschoven op het feit dat hij (teveel) alcohol heeft genuttigd, keur ik af.

 

 

Als je niet meer normaal kunt functioneren met alcohol, stop dan eerder, of nuttig helemaal geen alcohol. Ik vind dit echt een slap en waardeloos excuus.

 

Nu dit gebeurt, merken werkgevers dat hun personeel vervolgens in deze periode (meer) ziek zijn. En het klopt. De werknemer is ziek van de hoeveelheid alcohol, die hij of zij zelf naar binnen heeft getutterd. Heb je veel van deze werknemers, dan zal je bedrijf tot stilstand komen, en heb je wel de kosten. Tevens zijn er vele anderen welke hetzelfde treffen. De afnemers van je bedrijf zitten immers zelf ook in de kroeg of op de bank na te genieten van een kater en zijn niet in staat om handel te drijven of af te nemen. We belanden deze dagen dus eigenlijk in een neerwaartse economische spiraal. Het is voor een werkgever dus goedkoper ( aan ziektewetuitkeringen-vaste kosten) om zijn of haar deuren te sluiten en zijn werknemers vrij af te geven, zodat hijzelf ook carnaval kan vieren. En er is een bierbrouwer die dit proces wel heel erg mooi verwoord. Kent u hem nog?

 

 

Hier komt alles in een commercial samen. De carnavals sfeer, de stemming, het feesten de alcohol en natuurlijk de verkleedde "zot" op het hoogste podium. Geweldig bedacht!

 

Al om al, wensen wij u hele mooie carnavalsdagen, met heel veel plezier en natuurlijk met matig gebruik van alcohol.

Want met een klein beetje alcohol kun je prima feest vieren

en denk ook even aan.....

bob 

Deze keer sluiten we maar eens heel toepasselijk carnavalstijl af met:

Alaaf

 
 
Wil je niks missen van dit artikel of ons gehele blog dan kunt u zich hieronder abonneren op onze nieuwsfeed. Vele anderen gingen u al voor.

  

Nog meer blog items lezen?

Hier vind u onze blog inhoudsopgave.

Of

Abboneer u nu op onze blogfeed

Rss feedRSS 2.0     Rss feedAtom 1.0

 

 

 

Uw Datum en Tijd

Volg ons via

images twitter     Facebook      YouTube icon 

 

 Instagram    YouTube icon        YouTube icon

                   Drone           Asso

                                 Weggedrag

 

Abonneer via RSS